נושא: הלכה

תשלום לנהג

כמה אנשים שנסעו עם מונית לאירוע, וחפצו להתאחר שם יותר ממה שסוכם עמו, ואמר הנהג שאין ביכולתו להתעכב ומוכרח לנסוע מחמת חיוב אחר שיש לו עם לקוחות, ומבקש שישלמו לו גם על החזור, האם צריכים לשלם לו על כל הנסיעה, או רק על ההלוך שנסעו בפועל.

 

כל עוד לא נסעו בפועל את נסיעת החזור, אי אפשר לחייבם, וביכולתם לבטל גם אם הפסיד מחמת כך נסיעה אחרת. רק שאם החליטו להתעכב יתר על מה שסוכם, צריכים לשלם לו על כל שעה נוספת כפי המקובל.ובכל מקרה, במקרים כגון דא מומלץ לסכם את תנאי הנסיעה והתשלום מראש בכדי לא להכנס לויכוח ועגמת נפש.

מקורות

דבר זה תלוי בסברה, שהרי כל עוד לא היה חוזה חתום ורק סיכמו איתו בדיבור, הרי שאי"ז מחייב אותם מעיקר הדין, ואף שבפועל מפסיד נסיעה מחמתם, הרי זה רק 'גרמא' בלבד, שהרי אי"ז היזק ישיר, רק שנגרם הפסד בעקיפין מפני שיכל ליקח נסיעה אחרת גם עם חזור, ו'גרמא' בנזקין פטור. אמנם על הטירחא שבא בפועל, וכמו"כ באם התעכב בפועל יותר מהזמן שקבעו, הרי שעליהם לשלם לו על כך כמקובל. (כמו"כ לצאת ידי שמים נכון שיפצוהו גם על מה שסיכמו בע"פ, למרות שבפועל מה שביטלו הוא מחמת קרוב לאונס (שחפצו להתאחר מחמת סיבות שונות וזכותם בכך), ולא סתם כך ללא סיבה).