נושא: משפחה

שידוכים

שלום אני בת 21 עוד לא ממש יצאתי לשידוכים נפגשתי פעם אחת בלבד וגם זה לא ברצינות. השבוע דיברתי עם מישהי שאני לומדת איתה תניא וגם היא בגילי פחות או יותר. היא שאלה אותי איך אפשר להחליט להתחתן תוך שבוע? את לא מכירה את הבנאדם?
אמרתי לה ותגידי לי איך אפשר למשוך קשר מלא זמן בלי להתחתן?
אמרתי לה שיש לזה תשובה ונדבר. בנתיים ניסיתי לחשוב מה לענות לה וגיליתי שאין לי ממש תשובה ברורה.
אני רוצה לדעת מה לענות לה ומה לענות לעצמי… אשמח לתשובה בנושא.
גם לגבי האם יש דבר שנקרא מוכנות לשידוכים מה קובע אם אני מוכנה? ואם אני מפחדת להתחיל זה אומר שאני לא מוכנה?

ברכה ושלום,
אכן, כפי שאמרה לך אותה בחורה, אי אפשר וגם לא נכון להחליט תוך שבוע אם להתחתן או לא. לאידך, זה גם בהחלט נכון שלא רצוי למשוך קשר יותר מדי זמן בלי להתחתן.
ולמרות שזה נראה כמו סתירה, באמת התשובה היא פשוטה –
מטרת הפגישות ותכלית הקשר שלפני החתונה, היא להכיר אחד את השני. להכיר בצורה עמוקה ורחבה ואכן היכרות כזאת דורשת זמן.
הסיבה העיקרית לכך שתהליך כזה של היכרות דורש זמן – היא שכדי להכיר באמת, אנחנו צריכים להיפתח אחד כלפי השני ולחשוף את עצמנו, ובגלל שמדובר בשני אנשים שבהתחלה לפחות הם זרים לחלוטין – אנחנו צריכים לעבור תהליך הדרגתי של בניית אמון ויצירת ביטחון ביכולת של שנינו להיפתח ולשתף מעולמינו הפנימי – וזה תהליך שבצורה פשוטה לוקח זמן.
עם זאת, כמובן שאין עניין למשוך קשר לאורך זמן ללא שמתקיימת אותה תכלית. אם אנחנו נפגשים עוד פגישה ועוד פגישה, אבל נשארים באותה רמת היכרות – גם זה לא נכון.
מטרת הפגישות היא על מנת שנוכל להגיע לרמת היכרות טובה אחד של השני – ואז נוכל לבחון שכלית האם זה מתאים לנו או לא, ובנוסף צריך שתהיה נטיית לב – מסקנה רגשית חיובית שנובעת מאותה היכרות. אם גם השכל אומר 'כן' וגם הלב אומר 'כן' – אפשר להתקדם לקראת חתונה.
לגבי השאלה השניה,
זה בהחלט טבעי ונורמלי שישנו חשש מפני צעד כזה בחיים. לפני כל התחלה חדשה ובפרט בדבר כה מהותי, ישנו חשש טבעי שעולה. ביחד עם זה, אנו רואים שאנשים נפגשים ומתחתנים, ומתגברים על החשש הטבעי הזה, על ידי הכלים הרגילים של חשיבה חיובית וביטחון בה', והידיעה שה' מלווה אותנו גם בצעד הזה בחיים, ובעזרת ה' יכוון את דרכנו מתוך שמחה ומנוחה. אנו עושים את ההשתדלות בדרכי הטבע, וסומכים על ה' שיכוון דרכנו.
לפעמים מופיע פחד שהוא מעבר לחשש הטבעי, והוא יוצר חסימה שמקשה על המוכנות לחיבור הזוגי. במקרה כזה כדאי לנסות להבין מה בדיוק מפחיד אותנו ובאמצעות תהליך קוגניטיבי, לתקן את החשיבה הטועה שיוצרת את הפחד ולהגיע למקום של מנוחה וביטחון.
כמו כן ישנו מקום כזה של מוכנות או חוסר מוכנות לתהליך השידוכים ובעיקר מוכנות או חוסר מוכנות לזוגיות. יש מקום פנימי – רגשי ותפיסתי שמאפשר הצלחה זוגית ולעומת זאת ישנו מקום פנימי שמקשה מאוד על היכולת להצליח בזוגיות. זה תלוי הרבה בתפיסות העולם, בהרגלים, בחינוך, וברעיונות שמונחים במוחו של האדם. וגם כאן, אם מזהים קושי, שהוא מעבר לחשש הטבעי והרגיל, ניתן וכדאי לעשות תהליך על מנת לסגל מוכנות טובה יותר.

מקורות