נושא: כללי

ערכאות

הזמנתי את שכני לדין תורה והוא סירב לבוא, קיבלתי אישור לילך לבית-משפט שם יצא חייב בדין ואף השיתו עליו לשלם לי פיצויים בגין עגמת נפש, האם מותר לקחת כסף זה?

בנתיבות המשפט כתב שבית הדין נותן אישור לפנות לערכאות רק כשברור להם שהתובע צודק ויקבל בערכאות מה שהיה זכאי על פי דין תורה. על דבריו הקשו האחרונים כיצד יכול בית הדין לדעת מי צודק כשלא שמע את הצד השני? הערוך השלחן הסיק שבית הדין יכול לשלוח לדון בפני ערכאות כשצד אחד אינו מציית לבית דין אף אם בית הדין לא הביע את דעתו בנושא. האחרונים הכריעו למעשה שמי שקיבל אישור מבית הדין ודן בפני ערכאות ופסקו לטובתו יותר ממה שהיה מקבל אם היה עומד בדין תורה מחמת 'עגמת נפש' וכדו' (שאין דנין אותו בזמננו בבתי הדין) יכול לקחת את הכסף. אמנם אם מדובר בכספי איסור, כגון ריבית וכדו' אסור לו ליקח כסף זה. ומכלל הן אתה שומע לאו, שאם אחד גרר את חברו לבית משפט אף שהלה היה מוכן להתדיין בפני בית דין, ובית המשפט השית עליו תשלום גבוה יותר ממה שהיה יכול לקבל בבית דין אסור לו לקבל כסף זה, ואם קיבל עליו להחזירו.

מקורות

נתיבות המשפט סי' כו, ביאורים ג. ערך ש"י שם ס"ב. אמרי בינה, דיינים סי' כז. ערוך השלחן סי' כו ס"ב. תשב"ץ ח"ג סי' סח. שו"ת מהר"ם א סי' פט. פד"י ח"ב ע' רלט,רנו. ח"ג ע' קח.