נושא: כשרות

ניפוי קמח מלא

אם ניפו 'קמח מלא' בנפה רגילה לקמח, ונשאר הרבה מהקמח בנפה שלא יורד מפני עביותו, האם ניתן לברור אותו ביד על מגש כמו אורז, ולהכניסו לשאר הקמח המנופה, או שחייב דוקא לבוררו בנפה.

אין בכך כל בעיה, ויכול לבוררו כמו שבוררים אורז וכיוצ"ב על מגש מואר, ולבודקו שאין בו תולעים, ומותר באכילה. (ומה שבוררים קמח בנפה, הוא מפני קלות הדבר טכנית).

מקורות

ראה בקונטרס תנובות השדה עמוד 40: שאלה שלום רב לגבי בדיקת קמח משפחתי שלחה לי מעיר אחרת קמח מלא מנופה בשקית אטומה שהיתה בשקית לא גורה עם עוד מצרכי אוכל גורים כשקיבלתי את השקית ראיתי שיש קרע של מ והכנסתי אותה למקרר רציתי לדעת איך עלי לבדוק את הקמח אם בכלל התחלתי לנפות אותו בנפת קמח רגיל שלא עובר בה כל הקמח המלא ולכן חבל לי על הנותר אם אין צורך בכך אשמח לתשובה מהירה תודה רבה תשובה ניפוי ביתי של קמח מלא אפשרי במציאות אלא שכל ה ובין שהם התועלת בקמח מלא יישארו בחוץ והמנפה מאבד את התועלת הנכון הוא באופן כללי לקנות קמח מלא שאין צורך בניפויו כלומר שהוא עבר תהליך מ ויים יש בזה כמה אפשרויות שאני יכול להשתמש בו ללא ניפוי ובתנאי שתהיה כשרות מו מכת של בקיאים בתחום על המוצר באם קיבלת קמח מנופה והתנאים המגבילים שעליו השתנו כגון אם הוא חייב להיות בוואקום והאחריות על המוצר רק כשהוואקום מושלם וקיבלת אותו ללא הוואקום אכן יש חשש לעיתים לחדירת חרקים המחייב בדיקה מחדש אם קיבלת את האריזה וכאשר היא יצאה מבני משפחתך היא עמדה בכל התנאים ובדרך אליך היא נקרעה או כיו"ב והיא לא שהתה כי אם זמן הנסיעה אינך צריכה לחשוש לחרקים ואם כל הזמן התוצרת במקרר מאז שקיבלת אותה אין לחוש להתפתחות מחודשת באופן כללי כאשר רוצים לברור קמח מלא האפשרות היחידה המציאותית היא בדיקה על מגש בזהירות יתירה וכעין בדיקת האורז בברכה שניאור ז רווח.


ובספר שערי תורת הבית עמוד סה:  איך יש לנהוג בסולת העשויה ג"כ מגרעיני חיטה אך טחינתה עבה יותר כך שגרגירי הסולת בד"כ אינם ניתנים לניפוי בנפה תשובה ח צריך להתבונן היטב בגרגירי הסולת אם הם נגועים בתולעים ואם הסולת נראית נקיה יתכן שאפשר להשתמש בה אחר ניפוי בנפה רגילה אולם רצוי לבודקה על משטח כהה ואם היא נגועה חייבים לנפותה היטב ואם לא ניתן לעשות כן צריך לזרקה ולא להשתמש בה ט קמח מלא עוד יותר קשה לנפות מסולת ואף לברור אותו אינו קל ואם הוא נגוע אין ברירה אלא לנפות אותו בנפת משי ומה שעובר אפשר להשתמש בו ומה שנשאר בנפה צריך לזרוק אולם אם הוא נקי אפשר להסתמך על בדיקה קפדנית על משטח כהה. על כן כל המשתמש בקמח מלא ידאג להשיגו ישירות מטחנת הקמח ביום שנטחן ולהקפיא אותו במקפיא מיד באותו היום כי תולעים אינם מתפתחים בקור הגדול של המקפיא אכן אם הקמח כבר נגוע בתולעים אין לשים אותו במקפיא כיון שעי"כ התולעים מתים וקשה לגלותם אח"כ ואסור לאכול אף תולעים מתים ואם לא ניתן להשיג קמח מלא ישירות מטחנת הקמח אלא מסה שמוכרים בחנות צריך לבדוק תחילה אם הקמח נקי ואז לשמור אותו במקפיא עד זמן השימוש כדי שלא יווצרו בו תולעים וחרקים יא כמו כן כל קמח שניפו אותו אפשר לשמרו במקפיא אף זמן ממושך ואין צורך לנפות אותו שוב ואם ניפו קמח ולא השתמשו בו באותו היום והיה מחוץ למקרר בקיץ צריך לנפות אותו שוב קודם שמשתמשים בו אפילו למחרת ובחורף אם הי' בחדר קריר אפשר להקל שלא לנפותו שוב עד שלשה ימים ואם שמו אותו במקרר ולא במקפיא אין צורך לנפותו שוב עד כשבועיים שלש.


ובקונטרס דרכי נועם עמוד 364: לקט דיני בדיקת אוכלים מן המותר בפיך הרב מרדכי אליהו מהדורה שנייה כללי בדיקת המזון כר שאר פירות וירקות חייבים בבדיקה כוי אמנם בדיעבד או בשעת הדחק או כאורחים וכדומה מותר לאוכלם גם אם לא בדקום וראוי להימנע מלהגיע למצבים כאלה עמוד אות א אופן בדיקת קמח קמח מכל הסוגים גם אם הוא נגוע ניתן לברור על צלחת או מגש במקום לנפות וכך יש לנהוג בקמח מלא גס או סולת שאינם עוברים דרך נקבי הנפה הני'ל קמח נקי מהטחינה בחזקת נקיות לאחר מספר ימים מהטחינה אין חזקת נקיות ויש לנפותו.