נושא: כללי

ממונות

אחד חתם חוזה על שכירות דירה לשנה, ובזמן עד כניסתו לדירה, נתקלקל צינור מים לשכן שגר מעל לדירה אותה שכר, והחל נזילות בתקרת הבית, באופן שאינו ראוי למגורים. השוכר רוצה לבטל את החוזה ולחפש דירה במקום אחר, והמשכיר טוען שהשכן למעלה הוא זה שצריך לתקן את הנזק?

השוכר שכר מהמשכיר דירה הראויה למגורים, וזו אינה דירה הראויה, וזוהי חובת המשכיר להעמיד לו בית הראוי למגורים כפי הכתוב בחוזה, ואי"ז מעניין השוכר מי מחוייב לשלם על הנזק, (האם השכן או המשכיר), אלא זהו תפקידו של המשכיר לתבוע את השכן המזיק בבי"ד. ועל כן אם אין המשכיר דואג לתיקון הדבר, יכול הוא לחפש דירה אחרת.

מקורות

ראה פתחי תשובה חושן משפט (סימן שכא סק"א): עיין בתשובת חתם סופר חלק חו"מ סי' קס"א שהאריך בביאור דברי מהר"ם פדוואה בזה, ומבואר בדבריו דבאמת לדברי מהר"ם פדוואה בחוכר – ויבש המעין, אי חכרו לכמה שנים, פשיטא ששנה שניה לא יעמוד בחכירתו ויחזור בו, אבל ש"ס מיירי בחוכר שנה אחת ובאותה שנה אפילו בתחילתה [אחר שזרע] יבש המעין, וזה הוא כמו לשעבר, דידוע דכל משך זמן שנה אחת שייכי אהדדי טורח העבודה ושכר הפירות, וע"כ יש לחלק בין מכת מדינה למכה פרטית ואי אפשר לחזור אחר תחילת השנה, משא"כ בחמור דשכר כל יום ויום בפני עצמו הוא כו'. ושם השיג על נתיבות המשפט במ"ש לחלק בין שוכר חמור לשדה, דבשדה ההפסד בפירותיו של השוכר משא"כ בחמור ההפסד בגוף של משכיר, דזה אינו, דא"כ תינח אכלה חגב, אבל יבש המעין ונקצץ האילן מאי איכא למימר.


[עכ"פ משמע שכל שלא נכנס עדיין לבית, וישנו קלקול בבית שאינו ראוי למגורי אדם, אין בזה כל התחייבות מצד השוכר. ומכ"ש כאן שמאחר ותנאי החוזה היה שיתן לו דירה הראויה למגורים, אין בנידון דידן התחייבות מצד השוכר].