נושא: כשרות

מהו 'דבר חריף'.

האם מלפפון חמוץ נחשב 'דבר חריף' לענין דיני בשר וחלב?

כל מאכל שאינו ראוי לאכילה כמות שהוא בלי שימתיקו ויתקנו אותו לאכילה לפני כן מחמת חריפותו, נחשב ל'דבר חריף', (כגון בצל, שום, לימון וכיוצ"ב).


אך מאכל הראוי לאכילה כמות שהוא ללא תיקון והמתקה, אינו נחשב ל'דבר חריף' – למרות שטעמו חריף או חמוץ, (כגון מלפפון חמוץ, ושאר ירקות כבושים

מקורות

כתב בשולחן ערוך יורה דעה (הלכות בשר בחלב סימן צו סעיף ב): אם חתך בו [בסכין], שומין ובצלים וכרישין (ותמכא שקורין קרי"ן) וכיוצא בהם מדברים החריפים ופירות חמוצים (אורחות חיים) ודגים מלוחים, דינם שוה לחתך בו צנון. (שבולי לקט).


ובפרי מגדים משבצות זהב (סק"ט) כתב: ומ"ש ממי סובין בבית הילל כתב אם מחומץ הרבה דוקא שאין יכולין לשתותו חי – חשיב חריף יע"ש, ויראה ודאי דאם אינו חריף כ"כ כפירות חמוצים דמי, ובמקום הפסד שרי ובאין ראוי לשתות חי ודאי לצנון דמי והט"ז ודאי לפירות חמוצים מדמה והכין מסתבר. וה"ה ברוט"י ריבי"ן כה"ג נמי הכין הוה ומה שטורפין הבארש"ט בביצים ללבנו וכדומה יראה כל שממתיק טעם החריפות לא חשיב חריף והכל לפי ראות עיני המורה.


ובפתחי תשובה שם ס"ד) כתב: עבה"ט לענין בארש"ט אי הוי ד"ח ועיין פמ"ג שהכריע דאם אינו יכול לשתותו חי הוי ד"ח כצנון וכשיכולין לשתותו חי הוי כפירות חמוצים דשרי במקום הפסד ואם הוא מלובן בביצים שוב לא הוי ד"ח (וכ"כ בס' ח"ד), והכל לפי ראות עיני המורה.