נושא: כשרות

התנור במטוס טרף, האוכל?

שלום הרב, אני מרבה בנסיעות במטוס, מביאים לי שם אוכל 'גלאט', אבל איך אני יכול לאכול המנה הכשרה שלי במטוס, הרי הם מחממים אותו בתנור עם המנות הטריפות ביחד?

 

 

הבעיות ההלכתיות שעולים בזה הם:


א] דין של ריחא, בשו"ע (סימן ר"ח): תנור שמבשלים בו דבר איסור ודבר היתר ביחד, הריח של האיסור יתפשט לתוך התבשיל של היתר.


על בעיה זו, מספיק העצה שמובא בשו"ע שאם אחד מהם (או הכשר או הטרף) מכוסה שזה כשר ומותר, שהרי הכסוי עוצר את התפשטות הריח.


ב] יש פעמים שניתז מהמנה הטריפה על המנה הכשרה, ואז האיסור עובר את דופן הכלי ונכנס לתוך האוכל, ואוסרו.


על בעיה זו, נתנו עצה אחרת במנות הכשרות, והם עשו שיהיה שתי כיסוים על המנה הכשרה. בהלכה יש דין ששני כלים הנוגעים זה בזה, שלא מעביר את הבליעה מאחד לשני אם אין רוטב [נוזל] ביניהם, לכן אפילו אם השפריץ על המנה הכשרה גיעול של טרפה וזה יעבור את המכסה הראשון של המנה הכשרה ויאסור אותו – הרי זה לא יעבור למכסה השני, שהרי בין הכיסוי הראשון לכיסוי השני אין שום נוזל.


לכן צריכים להסתכל על הכיסוי הראשון (החיצוני) של המנה כמו כלי טרף, [שאולי השפריץ על זה מאכל טרף, ונאסר] ולכן אף אסור לשים את האוכל כשהוא חם על הכיסוי החיצוני, שאם ייזל עליו נוזל חם, יעבור האיסור מהכיסוי אל האוכל. וכן לא לשים המגשית החמה על הכיסוי החיצוני וגם לא לפתוח אותו עם השיניים ואף לא עם הסכו"ם שיאכל איתו.


יש פעמים שהדיילת פותחת את המכסה החיצוני ואז מכניסה לתנור, במקרה כזה האוכל טרף ואסור לאוכלו.

מקורות