נושא: כשרות

נטילת ידיים ליד עם גבס

אדם שיש לו 'גבס' על כל אורך פס ידו – עד כמעט סופי האצבעות. האם כאשר נוטל ידיו לסעודה, צריך ליטול מיעוט ראשי אצבעות ידיו המגולים, או שאין צורך ליטלם כלל?

באם הגבס קרוב מאוד לראשי אצבעותיו, ואם ישפוך שם מים יש חשש שירטיב את הגבס ויקלקלו, אזי לא יטול ידו זו כלל, אלא רק ידו השניה, ומ"מ יברך "על נטילת ידים" – (לשון רבים). ומאחר והוא אנוס, יכול לסייע באכילה גם בידו זו שלא נטלה, ועדיף שיכרכנה ב'מפה' וכיוצ"ב.

מקורות

כתב בשולחן ערוך יורה דעה הלכות בשר בחלב סימן פט סעיף ג): מיהו אם אין בשר בתבשיל, רק שנתבשל בקדירה של בשר, מותר לאכול אחריו גבינה, ואין בו מנהג להחמיר.


והקשה בש"ך (ס"ק יט): לקמן ריש סי' צ"ה יתבאר דאפי' לאכלו עם גבינה מותר, דהוי נ"ט בר נ"ט? [שלמרות שאסור לכתחילה לעשות נ"ט בר נ"ט, מ"מ אם כבר עשה כן, מותר בדיעבד לאוכלו אף עם חלב ממש].


ותירץ: ונראה דהא דאשמועינן הכא דמותר לאכול גבינה אחר כך, היינו אפילו נתבשל בקדרה שלא הודחה יפה, דהוי קצת ממשות של איסור, דבכה"ג אסור לאכלו עם גבינה כמבואר לשם, ושרי הכא. [לאכול אחריו חלב – בלא המתנת שש שעות].


וכתב רבי עקיבא איגר (שם, על דברי הש"ך): לענ"ד י"ל דנ"מ, דאפי' אם בשלו חומץ דחריף, בקערה של בשר, דאין בו משום נ"ט בר נ"ט, אפ"ה מותר לאכול גבינה אחריו. [- ללא המתנת שש שעות].