שלום, יש לי חבר שיש לו רק שם לועזי. רציתי לדעת מה הוא צריך לעשות? האם צריך לשנות שם או להוסיף? וכיצד קובעים איזה שם להוסיף או לשנות?
שלום, יש לי חבר שיש לו רק שם לועזי. רציתי לדעת מה הוא צריך לעשות? האם צריך לשנות שם או להוסיף? וכיצד קובעים איזה שם להוסיף או לשנות?
שלום וברכה,
אחת מהסיבות שנגאלו אבותינו ממצרים היתה משום שלא שינו את שמם,
ומתוך כך כתב המהר”ם שיק שיש איסור להדמות לגויים ולקרוא בשמות גויים משום “בחוקתיהם לא תלכו”.
מנגד, בעל האגרות משה הסביר כי המעלה שלא שינו את שמם היתה בעיקר קודם מתן תורה, שזה עצמו אחד מהדברים שהבדיל אותם מהגויים. אולם לאחר מתן תורה, התורה והמצוות הם המבדילים אותנו מהגויים ולכן אין הקפדה אם יהודים נקראים בשמות נכרים.
אך מלכתחילה עדיף לקרוא בשמות יהודיים. ובפרט על פי המבואר בחסידות שהשם של הדבר הוא המהווה את הדבר, והחיות האלוקית עוברת דרך השם.
למעשה, אנשים ששאלו את הרבי בעניינים אלו, קיבלו הוראה לעיתים לשנות את השם (או לפעמים רק להוסיף שם), ושהשם היהודי יהיה עם אותו משמעות של השם הלועזי, אותו צליל או פרשנות דומה וכדומה, כי בסופו של דבר גם השם הלועזי שניתן בתחילה, הינו בהשגחה פרטית.
שדי חמד מערכת אבילות סימן ק"ח.
שם פאת השדה מערכת אבילות סימן ו'.
זוהר פ' וישלח דף קס"ח עמ' א'.
שו"ת מנחת אלעזר ח"ג סימן ס"ד.
יסוד יוסף סוף פ"ב.
קב הישר פ"ב בסופו.
דרכי נועם שו"ת ח"א סימן י"ח.
נטעי גבריאל הלכות אבילות ח"ב פרק צ"א.
אגרות קודש ח"ו עמ' שמח.
שו"ע יו"ד סימן שע"א ס"ה.
אתר האינטרנט “דעת – יהדות באור החסידות והקבלה” מרכז מאגר תוכן עצום של נושאים שונים: חינוך, זוגיות, שלום בית, משמעות החיים , מודעות עצמית, מעגל השנה ועוד.. התוכן שבאתר מרוכז ברובו משיעורי הרב יצחק ערד – ראש ישיבת דעת וראש מכון דעת ותבונה – לימודי אימון וטיפול יהודי. מרכז דעת נותן שרות של יעוץ הלכתי, השקפתי ומשפחתי, על פי התורה והחסידות, לרבני ודייני קהילות ולאנשים פרטיים בארץ ובתפוצות. התשובות נענות על ידי צוות המשיבים של מרכז דעת. חלק מהתשובות מתפרסמות באתר זו במדור שאלות ותשובות.