נושא: כשרות

כיסוי ראש לגרושה

האם מותר לגרושה לילך בגילוי ראש כדי להקל עליה למצוא בן זוג?

הרב פיינשטיין התיר לאלמנה שנדרשה לצורך פרנסתה, במקום צורך גדול להסיר את כיסוי ראשה, ובמקום נוסף התיר גם לגרושה כאשר יש חשש "הפסד גדול לענין השגת אחד לנושאה", כלומר כאשר אין אפשרות כלל למצוא שידוך אם לא תסיר כיסוי ראשה. תשובותיו של הרב פיינשטיין נכתבו למעלה משישים שנה בארצות הברית. כיום, ב"ה המצב שונה, אין מי שיגיע למצב של פיקוח-נפש של פרנסה באם תלך עם כיסוי ראש, ואף אפשר למצוא בקלות חתן שיתרצה לכלה עם כיסוי ראש, ובפרט, שקיימות היום פאות מתאימות בצורתן החיצונית שלא יפריעו לשום גבר מבחינה חיצונית, ולכן ההיתרים הנ"ל אינם רלוונטיים בדורנו.

מקורות

כתב בשולחן ערוך יורה דעה הלכות בשר בחלב סימן פט סעיף ג): מיהו אם אין בשר בתבשיל, רק שנתבשל בקדירה של בשר, מותר לאכול אחריו גבינה, ואין בו מנהג להחמיר.


והקשה בש"ך (ס"ק יט): לקמן ריש סי' צ"ה יתבאר דאפי' לאכלו עם גבינה מותר, דהוי נ"ט בר נ"ט? [שלמרות שאסור לכתחילה לעשות נ"ט בר נ"ט, מ"מ אם כבר עשה כן, מותר בדיעבד לאוכלו אף עם חלב ממש].


ותירץ: ונראה דהא דאשמועינן הכא דמותר לאכול גבינה אחר כך, היינו אפילו נתבשל בקדרה שלא הודחה יפה, דהוי קצת ממשות של איסור, דבכה"ג אסור לאכלו עם גבינה כמבואר לשם, ושרי הכא. [לאכול אחריו חלב – בלא המתנת שש שעות].


וכתב רבי עקיבא איגר (שם, על דברי הש"ך): לענ"ד י"ל דנ"מ, דאפי' אם בשלו חומץ דחריף, בקערה של בשר, דאין בו משום נ"ט בר נ"ט, אפ"ה מותר לאכול גבינה אחריו. [- ללא המתנת שש שעות].