אנו נמצאים בהודו בלי יוגורט שהוא הבסיס להכנת גבינות וכו',
בעבר שמעתי שאפשר לקחת יוגורט מקומי, להכין ממנו יוגורט ומהשני להכין שוב ומהשלישי אפשר להשתמש.
האם זה נכון? האם זה גם למהדרין?
תודה רבה!
אנו נמצאים בהודו בלי יוגורט שהוא הבסיס להכנת גבינות וכו',
בעבר שמעתי שאפשר לקחת יוגורט מקומי, להכין ממנו יוגורט ומהשני להכין שוב ומהשלישי אפשר להשתמש.
האם זה נכון? האם זה גם למהדרין?
תודה רבה!
בעבר כך נהגו, כיום כשרויות למהדרין לא מאשרות הכנה כזו. לאור דברי הרבי על חשיבות ההידור בחלב נכרי, נראה שראוי להחמיר בזה.
בשם הרב יוסי שטיינברג מומחה לכשרות מובא כך:
בעבר נהגו כל ועדי הכשרות להשתמש גם במחמצות שגודלו על מצע המכיל חלב נכרים, לאחר שלושה העברות שבוצעו באופן הבא: המחמצת שבכשרות רגילה הוכנסה תחילה לחלב ישראל, וחלב ישראל שימש להחמצת חלב ישראל נוסף, והחלב השני שימש להחמצת חלב שלישי. רק החלב השלישי הותר לצורך החמצת החלב שיועד לייצור תוצרת מהדרין.
שיטה זו של שלוש העברות אינה לכתחילה. אחד מפועליו החשובים של הרב דאום ז"ל, רבה הראשון של חברת 'תנובה', היה לייצר מחמצות אלו בחו"ל - לצורך כל תוצרת המהדרין - בהשגחה מיוחדת ועל בסיס חלב ישראל בלבד. בכך הוא הצעיד את כשרות החלב ותוצרתו צעד משמעותי קדימה.
מגילה דף כ"ח ע"א.
שולחן ערוך או"ח סימן קנ"א ס"א.
משנה ברורה שם סק"א, סק"ב.
מגן אברהם שם סק"ג.
כף-החיים שם סק"ח.
בעל הטורים דברים כו, יט.
שו"ע הרב אורח חיים סימן קכ"ד ס"ו, וס"י. הובא בסידור לאחר תפילת שמו"ע שחרית.
אגרת הקודש כ"ד בסופה.
אתר האינטרנט "דעת – יהדות באור החסידות והקבלה" מרכז מאגר תוכן עצום של נושאים שונים: חינוך, זוגיות, שלום בית, משמעות החיים , מודעות עצמית, מעגל השנה ועוד.. התוכן שבאתר מרוכז ברובו משיעורי הרב יצחק ערד – ראש ישיבת דעת וראש מכון דעת ותבונה – לימודי אימון וטיפול יהודי. מרכז דעת נותן שרות של יעוץ הלכתי, השקפתי ומשפחתי, על פי התורה והחסידות, לרבני ודייני קהילות ולאנשים פרטיים בארץ ובתפוצות. התשובות נענות על ידי צוות המשיבים של מרכז דעת. חלק מהתשובות מתפרסמות באתר זו במדור שאלות ותשובות.