נפל נר בליל יום טוב על שולחן שבת, האם מותר לכבותו?
נפל נר בליל יום טוב על שולחן שבת, האם מותר לכבותו?
אם יש לו אפשרות לאכול במקום אחר סעודת יו"ט (אפילו בחצר או בבית נוכרי שכינו. וכגון שיקח מיד מביתו כלי אכילה ואוכל לסעודת יו"ט. או שיאכל דברים המותרים בבית הנוכרי), אסור לכבות.
אמנם אם אין לו מקום אחר לאכול בשום אופן, (כגון השורה במקום שאין שם יהודים ולא נוכרים המכירים אותו, או שיכול לאכול אצלם), ומחמת דליקת ביתו יפסיד סעודת יו"ט, מותר לכבות.
[אך יש להדגיש שכל האמור הוא רק כאשר וודאי שלא יהיה משריפה זו חשש סכנת נפשות. אמנם הגר בבניין או בשכנות לעצים ומגורים סמוכים, קווי חשמל וכיוצ"ב, וישנו חשש שאם אש זו תתפשט ותצא מכלל שליטה מבוקרת, יהיה בה באיזה אופן שהוא חשש וספק פיקוח נפש, מותר לכבותו באופן מיידי, והזריז הרי זה משובח.]
שדי חמד מערכת אבילות סימן ק"ח.
שם פאת השדה מערכת אבילות סימן ו'.
זוהר פ' וישלח דף קס"ח עמ' א'.
שו"ת מנחת אלעזר ח"ג סימן ס"ד.
יסוד יוסף סוף פ"ב.
קב הישר פ"ב בסופו.
דרכי נועם שו"ת ח"א סימן י"ח.
נטעי גבריאל הלכות אבילות ח"ב פרק צ"א.
אגרות קודש ח"ו עמ' שמח.
שו"ע יו"ד סימן שע"א ס"ה.
אתר האינטרנט “דעת – יהדות באור החסידות והקבלה” מרכז מאגר תוכן עצום של נושאים שונים: חינוך, זוגיות, שלום בית, משמעות החיים , מודעות עצמית, מעגל השנה ועוד.. התוכן שבאתר מרוכז ברובו משיעורי הרב יצחק ערד – ראש ישיבת דעת וראש מכון דעת ותבונה – לימודי אימון וטיפול יהודי. מרכז דעת נותן שרות של יעוץ הלכתי, השקפתי ומשפחתי, על פי התורה והחסידות, לרבני ודייני קהילות ולאנשים פרטיים בארץ ובתפוצות. התשובות נענות על ידי צוות המשיבים של מרכז דעת. חלק מהתשובות מתפרסמות באתר זו במדור שאלות ותשובות.