האם מותר לטעום משהו לפני תקיעת השופר בשחרית במידה וקשה לחכות ?
האם מותר לטעום משהו לפני תקיעת השופר בשחרית במידה וקשה לחכות ?
מותר ועדיפות לשתיה (או מאכלים שאינם מזונות)
הרחבה:
לפי ההלכה אין לאכול סעודה קטנה לפני קיום מצוות עשה (בעיקרון אכילה זהו יותר מכביצה מזונות ונחלקו ראשונים בנוגע טעימה שפחות מכביצה ולהלכה אפשר להקל בשעת הדוחק) אבל כאשר נמצאים במצב שאי אפשר לשכוח מלקיים את המצווה (שיש מישהו שיזכיר –שמש כיוצ"ב). מותר .לכן יש קהילות חסידיות שנוהגים לעשות קידוש ולאכול קצת לפני התקיעות.
אמנם מובא בפוסקי הלכה שמנהג חסידים ראשונים היה שלא לאכול לפני קיום מצווה שבא מזמן לזמן בגלל חביבות המצווה (דוגמאות, שופר, לולב, מגילה).
וכן היא מנהג חב"ד לא לאכול לפני תקיעת שופר. בנוגע שתיה יש דיון האם החמרה זו חלה על שתיה. ומי שרוצה לשתות יש לו על מה להסתמך.
מי שקשה לו אינו צריך לקבל את החומרה של חסידים הראשונים ויכול לאכול לפני התקיעות בתנאי שזה באופן שיש לו מישהו שיזכיר לו לשמוע התקיעות או שיתקע לעצמו בבוקר שלושים קולות ואז יאוכל.
חשוב לציין שאם אוכל אחרי תפילת שחרית כבר יש חובת קידוש.
מגילה דף כ"ח ע"א.
שולחן ערוך או"ח סימן קנ"א ס"א.
משנה ברורה שם סק"א, סק"ב.
מגן אברהם שם סק"ג.
כף-החיים שם סק"ח.
בעל הטורים דברים כו, יט.
שו"ע הרב אורח חיים סימן קכ"ד ס"ו, וס"י. הובא בסידור לאחר תפילת שמו"ע שחרית.
אגרת הקודש כ"ד בסופה.
אתר האינטרנט "דעת – יהדות באור החסידות והקבלה" מרכז מאגר תוכן עצום של נושאים שונים: חינוך, זוגיות, שלום בית, משמעות החיים , מודעות עצמית, מעגל השנה ועוד.. התוכן שבאתר מרוכז ברובו משיעורי הרב יצחק ערד – ראש ישיבת דעת וראש מכון דעת ותבונה – לימודי אימון וטיפול יהודי. מרכז דעת נותן שרות של יעוץ הלכתי, השקפתי ומשפחתי, על פי התורה והחסידות, לרבני ודייני קהילות ולאנשים פרטיים בארץ ובתפוצות. התשובות נענות על ידי צוות המשיבים של מרכז דעת. חלק מהתשובות מתפרסמות באתר זו במדור שאלות ותשובות.