Ask The Rabbi

נושא:

הכשרת מדיח כלים

האם אפשר להכשיר מדיח כלים (למקורבים ב'מבצע כשרות')?

בשלחן ערוך פסק המחבר שקערות של בשר שהודחו בכלי חם חלבי, "אם נתנו אפר במים חמין שביורה קודם שהניחו הקדירות בתוכה, אף על פי שהשומן דבוק בהן מותר דעל ידי האפר הוא נותן טעם לפגם". כלומר הדחה במים שמעורב בהם אפר אינה אוסרת את הכלים כיון שפוגמת את טעם התבשילים. הט"ז והש"ך הקשו על פסק זה ומשמע שלא הסכימו עימו להלכה. אך רוב מנין ובנין הפוסקים פסקו לכתחילה כהמחבר. אמנם פעמים רבות במדיח כלים נופלים גם חתיכות מאכל ממש (ולא רק טעם הבלוע בכלים), ולכן הכריעו האחרונים שלכתחילה אין להכשירו, אמנם בדיעבד (וכל שעת הדחק כדיעבד) יש מקום להתיר למקורבים להכשיר מדיח כלים, ובלבד שמעתה ישתמשו בו רק לבשרי או רק לחלבי.

מקורות

שדי חמד מערכת אבילות סימן ק"ח.


שם פאת השדה מערכת אבילות סימן ו'.


זוהר פ' וישלח דף קס"ח עמ' א'.


שו"ת מנחת אלעזר ח"ג סימן ס"ד.


יסוד יוסף סוף פ"ב.


קב הישר פ"ב בסופו.


דרכי נועם שו"ת ח"א סימן י"ח.


נטעי גבריאל הלכות אבילות ח"ב פרק צ"א.


אגרות קודש ח"ו עמ' שמח.


שו"ע יו"ד סימן שע"א ס"ה.