מהי הגישה הנכונה באשר למחשבות מטרידות להדחיק את הרגשות, לבטל אותן, או לאמץ את הגישה של "תעלו את הרגשות, אל תתנו להם לחמוק"?
מהי הגישה הנכונה באשר למחשבות מטרידות להדחיק את הרגשות, לבטל אותן, או לאמץ את הגישה של "תעלו את הרגשות, אל תתנו להם לחמוק"?
כל דבר יש לו מקום בהקשר והזמן הנכון. באופן כללי צריך לנהל את הרגשות למקום בריא יותר. לא להדחיק אותם אלא לנהל אותם.
לדוגמא כאשר קרה אסון וישנה תקופת אבילות והאדם מצטער – אבל הוא מתכחש ואומר הכל בסדר, הכל מצוין. הדחקת רגש של אבלות זה בעיה ולא בריא בנפש. כי בתקופה כזאת אדם צריך לכאוב. אם מדחיקים את הכאב בזמן שצריך לכאוב אז זה ישפיע בצורה יותר חמורה אחר כך.
אך כאן מדבר על משהו אחר. כאשר יש פחד ממשהו. כאן אמנם אין להתעלם מהרגש אלא ללמוד איך לנהל אותו נכון. לחשוב כיצד לפעול. רגשות צריך לנהל ולא להדחיק.
אם מישהו פגע בי. לא מתעלמים מזה שהוא פגע בי. אבל צריך להפנות את רגש הפגיעה: נכון הוא פגע אבל אני לא צריך להיפגע כי אני לא אשם בזה. אם מישהו מתנהג לא בסדר זה בעייתו.
שדי חמד מערכת אבילות סימן ק"ח.
שם פאת השדה מערכת אבילות סימן ו'.
זוהר פ' וישלח דף קס"ח עמ' א'.
שו"ת מנחת אלעזר ח"ג סימן ס"ד.
יסוד יוסף סוף פ"ב.
קב הישר פ"ב בסופו.
דרכי נועם שו"ת ח"א סימן י"ח.
נטעי גבריאל הלכות אבילות ח"ב פרק צ"א.
אגרות קודש ח"ו עמ' שמח.
שו"ע יו"ד סימן שע"א ס"ה.
אתר האינטרנט “דעת – יהדות באור החסידות והקבלה” מרכז מאגר תוכן עצום של נושאים שונים: חינוך, זוגיות, שלום בית, משמעות החיים , מודעות עצמית, מעגל השנה ועוד.. התוכן שבאתר מרוכז ברובו משיעורי הרב יצחק ערד – ראש ישיבת דעת וראש מכון דעת ותבונה – לימודי אימון וטיפול יהודי. מרכז דעת נותן שרות של יעוץ הלכתי, השקפתי ומשפחתי, על פי התורה והחסידות, לרבני ודייני קהילות ולאנשים פרטיים בארץ ובתפוצות. התשובות נענות על ידי צוות המשיבים של מרכז דעת. חלק מהתשובות מתפרסמות באתר זו במדור שאלות ותשובות.