הטיסה שלי נקבעה לחול המועד סוכות. האם מותר לי לאכול ולשתות מחוץ לסוכה – בעוד שבבית אני מקפיד שלא לשתות אפי' מים מחוץ לסוכה?
הטיסה שלי נקבעה לחול המועד סוכות. האם מותר לי לאכול ולשתות מחוץ לסוכה – בעוד שבבית אני מקפיד שלא לשתות אפי' מים מחוץ לסוכה?
יש שכתבו, שהצער שיכול להיגרם ממניעת האכילה והשתיה לתקופה כזאת ארוכה של משך כל הטיסה, היא היפך הענין דשמחת החג, ובמיוחד שאסור להתענות בימים אלו, ונמצא מהדר על חשבון קיום מצוה מעיקר הדין.
אך דא עקא, המנהג שננהג בפועל בעשרות השנים האחרונות בקרב רבים מחסידי חב"ד בכל העולם הוא שלא לאכול ואפי' שלא לשתות במטוס כלל וכלל.
ויש לתת קצת טעם והסבר בזה, ע"פ הביאור של הרבי בענין אי אכילת סעודה שלישית למנהג חב"ד (לקו"ש חכ"א שיחה לפ' בשלח) שמכיון שהוא מצטער מהאכילה – שאינו מרגיש את דרגת "היום לא" – הרי אם יאכל הוא היפך הענין דעונג שבת;
ועד"ז אפ"ל כאן, שבאם הוא מהדר במאוד מאוד באי האכילה והשתיה מחוץ לסוכה, הרי ברור ופשוט שאם יאכל מחוץ לסוכה, הרי הוא יצטער ביותר על כך שאוכל ושותה מחוץ לסוכה – הר"ז היפך הענין דשמחת יו"ט, ובשביל אדם כזה שמחתו היא מה שאינו אוכל ושותה.
(ולהעיר, שמנהגנו בפועל הוא שממשיכים לאכול בסוכה גם אם יש גשם וכו', ועיין בשו"ע מה נאמר על כך – ופשוט הדבר כי חסידים אנו ואכ"מ להאריך בזה.)
שו"ע סי' תרע"ה ס"ג
אתר האינטרנט “דעת – יהדות באור החסידות והקבלה” מרכז מאגר תוכן עצום של נושאים שונים: חינוך, זוגיות, שלום בית, משמעות החיים , מודעות עצמית, מעגל השנה ועוד.. התוכן שבאתר מרוכז ברובו משיעורי הרב יצחק ערד – ראש ישיבת דעת וראש מכון דעת ותבונה – לימודי אימון וטיפול יהודי. מרכז דעת נותן שרות של יעוץ הלכתי, השקפתי ומשפחתי, על פי התורה והחסידות, לרבני ודייני קהילות ולאנשים פרטיים בארץ ובתפוצות. התשובות נענות על ידי צוות המשיבים של מרכז דעת. חלק מהתשובות מתפרסמות באתר זו במדור שאלות ותשובות.