נושא: כשרות

טחינת שוקולד בבלנדר פרווה.

שאלה: האם אפשר "לכתחילה" לטחון שוקולד חלבי קר ב'בלנדר' פרווה?

מותר.

מקורות

כן מבואר מדברי הרמ"א בשולחן ערוך יורה דעה הלכות הכשר וטבילת כלים (סימן קכא סעיף ה), וז"ל: אם הגעיל כלי הצריך ליבון, אסור להשתמש בו בחמין אפילו שלא על ידי האש. הגה: אבל מותר להשתמש בו צונן, אפילו לכתחלה, ע"י הדחה ושפשוף היטב. וכ"ש בכלי שצריך הגעלה. ודוקא בדרך עראי, כגון שהוא בבית העובד כוכבים או בדיעבד, אבל אם רוצה להשתמש בו בקבע, יש מחמירים ואומרים דאפילו להשתמש בו צונן צריך הגעלה או ליבון, גזירה שמא ישתמש בו חמין (מרדכי ורוקח). והכי נוהגין.


ואפילו כלים שתשמישן בצונן, אם יש לחוש שחממו בו יין, כגון כלי כסף, נוהגין להגעיל, ואין לשנות (ארוך בשם ראבי"ה). ואפילו תיבות ושלחנות הנקחים מן העובד כוכבים, נוהגין להגעיל שמא נשפכו עליהם חמין. ודוקא לכתחלה, אבל בדיעבד אין לחוש לכל זה. וכלי חרס שנשתמשו בו בצונן, מאחר דאי אפשר בהגעלה, מיקרי דיעבד וסגי ליהבמריקה ושטיפה היטב, ומותר ליתן בו אח"כ אפילו דברים חריפים כחומץ וכיוצא בו, וכ"ש דברים קשים כתבלין וכיוצא בהן. ועיין לעיל סימן צ"א.


ובהגדרת ה"דיעבד" כתב בפרי חדש (שם ס"ק י): או בדיעבד. שאין לו כלי אחר מצוי בידו – אלא זה.


[ומכ"ש כאן שמדובר בכלי 'פרווה', ואפשר שא"צ לתנאי שאם אין לו כלי אחר].