נושא: כשרות

הגעלת כלים

האם מספיק בהגעלה שתהיה כמות מים כדי שיכנס אליו כל הכלי, או שצריכים פי שישים?

דנו בפוסקים בכמות המים הנדרשת לביצוע ההגעלה, והכריעו, שלכתחילה טוב שיהא בהם פי שישים כנגד כל הכלים שמגעילים בתוכם;

אך מ"מ במידה והכלי נכנס למים, עכ"פ עד חציו, די בכך כדי להכשירו בהכנסתו שוב בצידו השני. (שו"ת הרשב"א א, רסב ובטור יו"ד רכא)

מקורות

כתב בשולחן ערוך יורה דעה הלכות בשר בחלב סימן פט סעיף ג): מיהו אם אין בשר בתבשיל, רק שנתבשל בקדירה של בשר, מותר לאכול אחריו גבינה, ואין בו מנהג להחמיר.


והקשה בש"ך (ס"ק יט): לקמן ריש סי' צ"ה יתבאר דאפי' לאכלו עם גבינה מותר, דהוי נ"ט בר נ"ט? [שלמרות שאסור לכתחילה לעשות נ"ט בר נ"ט, מ"מ אם כבר עשה כן, מותר בדיעבד לאוכלו אף עם חלב ממש].


ותירץ: ונראה דהא דאשמועינן הכא דמותר לאכול גבינה אחר כך, היינו אפילו נתבשל בקדרה שלא הודחה יפה, דהוי קצת ממשות של איסור, דבכה"ג אסור לאכלו עם גבינה כמבואר לשם, ושרי הכא. [לאכול אחריו חלב – בלא המתנת שש שעות].


וכתב רבי עקיבא איגר (שם, על דברי הש"ך): לענ"ד י"ל דנ"מ, דאפי' אם בשלו חומץ דחריף, בקערה של בשר, דאין בו משום נ"ט בר נ"ט, אפ"ה מותר לאכול גבינה אחריו. [- ללא המתנת שש שעות].