נושא: כשרות

תשלום על הופעה בשבת שהתבטלה

זמר שהיה אמור להופיע בשישי בערב, ההופעה התבטלה והזמר לבסוף לא הופיע.
המארגנים של ההופעה רוצים לשלם לו על אי הנעימות והביטול. התשלום שלהם הוא ביום חול, האם מותר לו לקחת את הכסף?

הדבר מותר.

הרחבה:


אף שנפסק בשו"ע אור"ח סימן שו שאסור לקבל שכר על עבודה עבור יום השבת (אם לא שניתן ב"הבלעה") כאן יהיה מותר כיוון שהשכר אינו על עבודה שנעשתה בשבת שהרי לא הייתה כזו. אלא שהשכר ניתן עבור עגמת הנפש ופיצוי על ביטול שכר שהיה יכול להגיע (גם בהבלעה) ולכן אין בזה נגיעה  לשכר שבת. ואדרבא הפיצוי הוא הרי על השכר הוא עבור ההכנה ולא על שכר השבת.

מקורות

כתב בשולחן ערוך יורה דעה הלכות בשר בחלב סימן פט סעיף ג): מיהו אם אין בשר בתבשיל, רק שנתבשל בקדירה של בשר, מותר לאכול אחריו גבינה, ואין בו מנהג להחמיר.


והקשה בש"ך (ס"ק יט): לקמן ריש סי' צ"ה יתבאר דאפי' לאכלו עם גבינה מותר, דהוי נ"ט בר נ"ט? [שלמרות שאסור לכתחילה לעשות נ"ט בר נ"ט, מ"מ אם כבר עשה כן, מותר בדיעבד לאוכלו אף עם חלב ממש].


ותירץ: ונראה דהא דאשמועינן הכא דמותר לאכול גבינה אחר כך, היינו אפילו נתבשל בקדרה שלא הודחה יפה, דהוי קצת ממשות של איסור, דבכה"ג אסור לאכלו עם גבינה כמבואר לשם, ושרי הכא. [לאכול אחריו חלב – בלא המתנת שש שעות].


וכתב רבי עקיבא איגר (שם, על דברי הש"ך): לענ"ד י"ל דנ"מ, דאפי' אם בשלו חומץ דחריף, בקערה של בשר, דאין בו משום נ"ט בר נ"ט, אפ"ה מותר לאכול גבינה אחריו. [- ללא המתנת שש שעות].