נושא: תפילה

תפילת נשים

מהו דין חיוב נשים לגבי תפילה?

מעיקר הדין נשים חייבות מדרבנן בתפילות שחרית ומנחה, אולם ערבית לא קיבלו על עצמן לחובה, אמנם יש ענין שיתפללו. אמנם המנהג בפועל אצל רוב הנשים שאינן מתפללים שחרית מנחה וערבית, אלא אומרות איזו בקשה בתחילת היום ומסתפקים בכך.

מקורות

כתב בשולחן ערוך אדמו"ר הזקן אורח חיים (סימן קו סעיף ב): נשים ועבדים אף על פי שפטורים מקריאת שמע חייבים בתפלה, מפני שהוא מצות עשה שלא הזמן גרמא, שזמני התפלה הם מדברי סופרים ועיקר מצות התפלה היא מן התורה, שנאמר ולעבדו בכל לבבכם איזו עבודה שבלב זו תפלה, אלא שאין לה נוסח ידוע מן התורה ויכול להתפלל בכל נוסח שירצה ובכל עת שירצה, ומשהתפלל פעם אחד ביום או בלילה יצא ידי חובתו מן התורה.


ועל פי סברא זו נהגו רוב הנשים שאינן מתפללין י"ח בתמידות שחר וערב, לפי שאומרות מיד בבקר סמוך לנטילה איזה בקשה ומן התורה יוצאות בזה, ואפשר שאף חכמים לא חייבום יותר.


אבל יש אומרים שעיקר מצות תפלה היא מדברי סופרים, שהם אנשי כנסת הגדולה שתיקנו י"ח ברכות על הסדר להתפלל אותן שחרית ומנחה חובה וערבית רשות, ואף על פי שהוא מצות עשה מדברי סופרים שהזמן גרמא והנשים פטורות, מכל מצות עשה שהזמן גרמא אפילו היא מדברי סופרים כגון הלל וקידוש הלבנה, אעפ"כ חייבו אותן בתפלת שחרית ומנחה, הואיל ותפלה היא בקשת רחמים, וכן עיקר.


אבל תפלת ערבית שהוא רשות, אף על פי שעכשיו כבר קבלוהו עליהם כל ישראל לחובה, מכל מקום הנשים לא קבלו עליהם ורובן אינן מתפללות ערבית במ"ש.