נושא: כשרות

הפרדת בשר וחלב בכלים

שלום הרב, רציתי לשאול למה חשוב להקפיד בכלים בין חלבי לבשרי? כלי זכוכית גם אותו דבר – או שבזה אפשר פחות להקפיד ?

בתורה מוזכר איסור 'בשר בחלב' שלוש פעמים, ללמדנו שלושה איסורים: איסור בישול, איסור אכילה, איסור הנאה. כאשר משתמשים בכלי עם אוכל חם, נבלע בכלי טעם (לא שאריות) של המאכל, מה שגורם למאכל הבא לבלוע מטעמו של הקודם ובעצם – להנאה מאיסור (לדוגמה: בישלתי מאכל חלבי בסיר, ולאחר מכן מאכל בשרי, המאכל הבשרי ספג מטעם החלב וכעת הוא מכיל טעם של חלב ובשר יחד). מכיון שכך, קבעו חכמי ישראל לקנות שני סטים נפרדים של כלים, כדי לא לבוא לערבוב.


לגבי כלי זכוכית: 


לפי מנהג האשכנזים, וכן לפי כמה מהפוסקים הספרדיים (בן איש חי וכן הורה הרב מרדכי אליהו) צריך להפריד, וכן נהגו רוב בני ישראל, ולכן חובה להפריד בין בשרי לחלבי גם בכלי זכוכית.

מקורות

ראה שו"ת 'פינת ההלכה' חלק ב עמוד 90, ובמקורות המצויינים שם.