נושא: כשרות

דין חריף בהלכה

שלום לכם, ידוע לי שלדבר חריף יש משמעות יותר חזקה בנוגע לכשרות. אני חתכתי בצל עם סכין בשרי, והכנסתי את הבצל לתוך תנור חלבי, הסכין השתמשתי בו באותו היום בבשר. מה עלי לעשות עם התנור החלבי? תודה מראש.

 

דבר חריף פועל כמה דברים:


א. שהסכין נחשבת לדין כמו דבר חם, פירוש, אם למשל חתכת עם סכין חלבי נקי משומן בשר קר, לא אסר את הבשר.


אבל אם הבשר הוא חם זה מחמם את הסכין ומוציא את הטעם החלבי הבלוע בו, ולכן הבשר אסור והסכין צריכים להכשיר, כי היא קיבלה טעם של בשר.


 אבל מי שחותך דבר חריף קר, אזי החריפות שלו מחמם את הבשר, ונחשבת כאילו הבשר בעצמו היה חם.


ב. שאם הסכין החלבי הוא אינו בן יומו [והיינו, שלא השתמשו בו בתוך עשרים וארבע שעות, אז נחשב הטעם החלבי הבלוע בו "פגום" – מקולקל, וכבר אין לו מספיק כח לאסור הבשר, כי טעם מקולקל לא אוסר,] לא אוסר את הבשר.


אבל אם חתכו עם הסכין בצל – דבר חריף, אז החריפות שהסכין מקבל, משביח את טעם החלב שבלוע בתוך הסכין וכשחותכים באותו סכין בצל, הבצל נעשה חלבי.


 [כתבתי כל זה להסביר שגם אם חתכת בסכין חלבי שכבר עבר עשרים וארבע שעות, יהיה אותו דין.]


עכשיו בחזרה לשאלתך, הבצל נעשה חלבי, והרי זה על דרך דוגמה כמו שנתערב בשר בחלב – הבצל, שההלכה הוא שאם יש ששים נגד החלב שנפל לתבשיל של בשר, בטל ברוב ויכולים לאכול את הבשר.


נ.ב. לא כל הבצל נאסר, אלא רק כדי קליפה, לכן יש הבדל אם הבצל נחתך לחתיכות קטנות – צריכים אז לשער נגד כל הבצל. ואם רק נחתך לחצי – משערים רק כדי קליפה.


 

בהצלחה, ולבריאות

מקורות